به گزارش
پايگاه خبري تحليلي پيرغار، «خرمشهر را خدا آزاد کرد.» اين جمله تاريخي براي همه مردم ايران آشناست. جملهاي که امام (ره) بعد از پايان عمليات خرمشهر و در روهايي که همه به دنبال اين بودند تا آزاد سازي خرمشهر را به گروهي خاص انحصار دهند و يا شخصي خاص را قهرمان اين عمليات بنامند همه نقشهها را نقش بر آب کرد. دکترين سياسي و الهي امام(ره) در اين ميان بسيار قابل تامل است چرا که در کنار حجم کم امکانات و ايثارگريهاي مردمي و رزمندگان اين جمله را عنوان کردند و در حالي که ايران براي اين فتح کشته و شهيد هم زياد داد اما امام پيروزي را از جانب خدا دانستند تا فراموش نشود همه چيز به کرم و لطف خداوند متعال بستگي دارد.
در هر حال آزادي سازي خرمشهر را شايد بتوان نقطه عطف ۸ سال جنگ تحميلي ايران دانست که با رشادتهاي بينظير رزمندگان ايراني از هر قشري از سپاه گرفته تا ارتش و بسيج رقم خورد.
پيروزي شيرين و البته پر زحمت که تلفات جاني زيادي نيز براي ايران به همراه داشت و بسياري از رزمندگان ايراني در دفاع از خرمشهر به درجه رفيع شهادت نايل آمدند.
در واقع سوم خرداد سال ۱۳۶۱ يادآور نقش آفريني رزمندگاني است که ۳۲ سال پيش خونين شهر قهرمان را با ايثار و مقاومت مثال زدني خود آزاد کرده و نقشه شوم استکبار جهاني را براي جدا کردن بخشهايي از خاک عزيز ايران نقش بر آب کردند.
فتح خرمشهر در واقع نقطه عطفي در تاريخ معاصر بود که تحقق آن با هيچ يک از معيارهاي نظامي و راهکارهاي اتاق جنگ قابل محاسبه نيست و بر همين اساس حماسه شگرف آزادي خرمشهر انتهاي جانفشاني و منتهاي روحيه توکل و نماد نصرت الهي لقب گرفته است.
به اين ترتيب بود که غيورمردان ارتش و سپاه و بسيج با توکل بر خدا و وحدت فرماندهي به رهبري امام راحل (ره) يکي از بزرگترين عمليات دوران هشت سال دفاع مقدس را انجام دادند و تمامي کارشناسان نظامي جهان را متحير نمودند و ثابت کردند که توان طراحي و انجام بزرگترين عملياتها را دارند.
در فتح خرمشهر چه گذشت؟
عملياتي که در آن بيش از شش هزار کيلومترمربع از خاک سرزمين عزيزمان آزاد شد و قريب ۲۵۰۰ نفر از نفرات دشمن بعثي به اسارت درآمد و صدها دستگاه تانک نفربر و ۵۳ فروند هواپيما از دشمن زبون سرنگون شد.
در عمليات آزادسازي خرمشهر نيروي هوايي ارتش جمهوري اسلامي ايران به عنوان پشتيبان نيروهاي سطحي درگير در منطقه وارد عمل شد و با استفاده از توان بالاي تيزپروازان خود نقش تعيين کنندهاي در پيروزي عمليات بيت المقدس ايفا کرد. يکي از عمدهترين و شاخصترين وظايفي که برعهده نيروي هوايي ارتش بود کسب اطلاعات و شناسايي و عکاسي و کمک قابل توجه به فرماندهان براي بررسي آخرين تحولات و چيدمان آرايش نظامي دشمن بود.
در آن زمان با تمام محدوديتهاي فني و نظامي که وجود داشت تيزپروازان نيروي هوايي با انجام پروازهاي شناسايي اطلاعات پيروزمندانه بيت المقدس را گردآوري کردند و از آن آزمايش الهي سربلند بيرون آمدند.
در عمليات بيت المقدس نيروي هوايي ارتش جمهوري اسلامي ايران پروازهاي متعددي را انجام داد. در آن زمان نيروي هوايي مامور جنگ با تانکها به منظور ضربه زدن و از کار انداختن ماشين جنگي دشمن بود.
نيروي هوايي عمليات دشواري را بايد انجام ميداد چرا که نيروهاي دشمن به صورت پراکنده و تاکتيکي در منطقه پخش شده بودند و نيروي هوايي براي اينکه لبه جلويي منطقه را تحت تاثير خود قرار دهد شکار تانکها را در دستور کار خود قرار داد.
در هر حال، فرماندهان و مسئولان نيروهاي مسلح به دور از هرگونه عجله با برنامه ريزيهاي حساب شده و سنجيده عملياتهاي متعددي را براي فتح خرمشهر طراحي کردند تا با بکارگيري اصول جنگ امکان عقب راندن دشمن و پيروزي بر او فراهم شود. با آن برنامه ريزيها ارتش و سپاه عمليات مشترک ثامن الائمه را براي شکست حصر آبادان در مهر ماه ۱۳۶۰ آغاز کردند و در واقع پيروزي در عمليات بيت المقدس و آزادي خرمشهر دسترنج تلاش همه بود. همه انهايي که با رشادتهاي بيشائبه خود خاطرهآفريدند و تاريخ نوشتند.
چرا امام فرمودند، خرمشهر را خدا آزاد کرد؟
اما از آنجايي که بيگمان پيروزيهاي بزرگ، آفتهاي بزرگي نيز به دنبال دارد و امام خميني به خوبي پيش بيني اين افتها را کرده بوند، فتح خرمشهر را هديه خداوند دانستند تا نسل حاضر و نسلهاي آينده بدانند، فقط خداوند است که رهبر اين پيروزي بزرگ بود.
البته از اين دست اتفاقات در دوران جنگ تحميلي زياد بود و بسياري نيز بعد از پايان جنگ و نوشيدن جام زهر توسط امام (ره) به طرق مختلف خواستند که خود را از مقصر بودن در اين اتفاق مبرا کنند و اينها همان افرادي بودند که قصد مصادره پيروزي خرمشهر را داشتند.
ماجرا هم از اين قرار بود که درسال ۱۳۶۷، رژيم بعث عراق با استفاده از بازسازي توان نظامي توانست بخشهايي از سرزمينهاي آزاد شده در ۸ سال دفاع مقدس را دوباره اشغال کند.
فاو، جزاير مجنون، مهران و شلمچه در مدت کوتاهي به اشغال درآمد و کار تا جايي پيش رفت که منافقين با پشتيباني رژيم بعث، قصد فتح تهران را کردند. در تهران مقامات سياسي و نظامي بر پذيرش قطعنامه ۵۹۸ و آتش بس توافق داشتند.
در اين ميان محسن رضايي فرمانده سپاه پاسداران اگر چه در نامه معروفش از ادامه جنگ سخن گفت اما همه ميدانستند که او تعارف ميکند. دولت موسوي نيز که در شش ماه پايان دفاع مقدس مسئوليت پشتيباني و تبليغات جنگ را بر عهده داشت.
موسوي نخست وزير و بهزاد نبوي وزير صنايع سنگين در حالي که در سه سال آخر حتي به استانهاي درگير جنگ هم سفر نکرده بودند، از عدم توان دولت براي پشتيباني رزمندگان سخن ميگفتند.
محمد خاتمي وزير ارشاد وقت و رئيس ستاد تبليغات جنگ نيز که در ۸ سال دفاع مقدس، يکبار هم به ۱۰۰ کيلومتري جبههها نرفته بود، در نامههاي مفصل از عدم حضور رزمندگان در جبههها سخن ميگفت و هاشمي رفسنجاني نيز که عنوان جانشين فرماندهي کل قوا را داشت با جمع بندي گزارشها فشار بر امام را بيشتر ميکرد و اين گونه ضعف نظامي، سياسي و تبليغاتي دولتمردان سبب شد تا امام مجبور به پذيرش قطعنامه و نوشيدن جام زهر شود.
سردار حق طلب، رئيس بنياد حفظ آثار و نشر ارزشهاي دفاع مقدس سپاه و بسيج در اين خصوص ديدگاه جالبي دارد. او دذرباره اين جمله تاريخي امام خميني گفته: «ما فرمايشات امام را تفسير يا تحليل ميکنيم. يکي دو سال پيش در جلسه فرماندهان سپاه با مقام معظم رهبري يکي از فرماندهان گزارشي درباره پيشرفت تجهيزات و پدافندي که انجام شده ارائه دادند و عنوان ميکنند که اين برنامهها به مرحله عمليات رسيده است. حضرت آقا در آنجا اشاره ميکنند که، پيروزيهاي ملت ايران بهعلت پيشرفت نظامي نبوده بلکه بهعلت تعهد و ايمان نيروهاي انساني بوده که موفق شده است. يک مصداقي هم حضرت آقا با بيان خاطرهاي از سالهاي دفاع مقدس آوردند که نقل به مضمون آن اينچنين است که ما براي يک گلوله آرپيجي هم، در جنگ در مضيقه بوديم و نگران بوديم که شنيديم شهيد چمران مقداري تهيه کرده است. گفتيم: از کجا آورديد؟ تعريف کردند که از يک هواپيما که از شوروي مقداري امکانات داشتند و احتمالاً براي فلسطين و ياسر عرفات به اردن يا مصر ميبردند، برداشته شده است. گويا اين هواپيما براي سوختگيري در مهرآباد فرود آمده بود که شهيد چمران از اين موضوع باخبر ميشوند و دستور ميدهند که اجازه پرواز ندارد و مهماتش را خالي کنيد. مقام معظم رهبري فرمودند که شهيد چمران گفت: من با ياسر عرفات دوستي دارم بعد جواب اينها را به او ميدهم. يعني کار به جايي رسيده بود که به مصادره مهمات روي آورده بوديم. حضرت آقا در ادامه سخنان خودشان تأييد ميکردند که: ما در جنگ که پيروز شديم بهواسطه امکانات پيشرفته نبود، بلکه بهخاطر روحيه سلحشوري، وحدت، برادري، شجاعت و خودباوري بود.
ما نميتوانيم بگوييم که با دست خالي و شعار الله اکبر رفتيم و جنگيديم که اگر هم اين را بگوييم غلو نيست چون در تاريخ انقلاب هم با دست خالي و شعار الله اکبر پيروز شديم. اما بايد به ابزار هم توجه کرد. يعني نسل جوان بايد بداند که توکل يعني چي؟ يعني همان که پيامبر صلّي اللّه عليه و آله و سلّم گفتند: با توکل زانوي اشتر بستند. يعني انسان بايد به خدا توکل کند و از ابزاري هم که در اختيار دارد استفاده کند. اينگونه نبود که در جنگ رزمندهاي اگر سلاحي در دست داشت زمين بگذارد و بگويد با توکل به خدا مثلاً با مشت به تانک عراقي بزنيم. ما از اين ابزارهايي که داشتيم استفاده ميکرديم ولو ابزار سادهاي باشد.»
به اين ترتيب، وقتي در روزهاي آغازين فتح خرمشهر امام (ره) از آزادي خرمشهر توسط خدا سخن گفتند شايد عدهاي هدف ايشان از اين سخن را درنيافتند و متوجه سهم خواهيهايي که گاهي کفه ترازو را به سمت سپاه کج ميکرد و گاهي به سمت ارتش و گاهي هم اشخاص را دليل پيروزي عمليات آزاد سازي خرمشهر ميدانست، نشده بودند غافل از اينکه امام به خوبي ميدانستند جايي که غرور از در وارد شود، خدا از در ديگر خارج ميشود و همين امر براي امامي که هرگز دم از منيت نزد باعث شد تا با يک جمله همه انحصار طلبيها را خنثي کند.
منبع:مهر